Jeden z najlepszych francuskich serów twardych, Istnieje 3 rodzaje tego sera: Beaufort d'hiver (najczęściej nazywany po prostu Beaufort), Beaufort d'été (letni) i Beaufort d'alpage (czyli alpejski Beaufort).
Nazwa pochodzi od doliny Beaufort. Ser produkowany w okresie 1 czerwca - 30 października nazywany jest letnim, natomiast w okresie 1 listopada - 30 maja - zimowym (albo po prostu Beaufort'em). Beaufort d'Alpage to letni Beaufort, który jest wytwarzany i dojrzewa na wysokości co najmniej 1500 m n p.m. i dojrzewa w chalet. Określenie tego sera jako "Beaufort" po raz pierwszy pojawiła się w roku 1865, natomiast znany jest z czasów Rzymu (są zapisy informujące o tym, że ser o podobnych kształtach był importowany do Rzymu w owych czasach z regionu Sabaudii).
Składniki: mleko, sól, fermenty, podpuszczka
Alergen: Mleko, Laktoza
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 50%
Przechowywać w temperaturze: 4º C – 8º C
W pobliżu Nowego Kleparza w Krakowie, przy ulicy Szlak 20, na skrzyżowaniu z ulicą Długą, otwarty został niewielki sklep o nazwie „Le Rond” (franc. „koło”).
Sklep ten specjalizuje się we sprzedaży francuskich serów pleśniowych. Są to sery z wyższej półki, zdecydowana większość – to sery farmerskie, część z nich posiada oznaczenie AOC/AOP (co oznacza, iż są one wyprodukowane zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania poszczególnych gatunków serów). Jednym słowem – oferujemy najlepsze z najlepszych!
W naszym codziennym asortymencie jest co najmniej około 40 różnych gatunków serów, zarówno miękkich i pół-miękkich, jak i pół-twardych. Szczególny akcent kładziemy na sery miękkie, w tym kremowe, bo w naszej ocenie akurat te sery są najbogatsze i najciekawsze pod względem istniejących zapachów i smaków, którymi chcemy się z Państwem podzielić.
Zdecydowana większość serów w „Le Rond” to są sery z mleka krowiego, aczkolwiek mamy też w ofercie pyszne sery z mleka koziego i owczego. Większość z oferowanych przez nas serów wytwarzana jest z mleka niepasteryzowanego, gdyż w naszej ocenie najlepsze sery to sery naturalne. Właściwą jakość i świeżość serów zapewniamy dzięki częstym dostawom małych partii serów bezpośrednio od producentów we Francji.
Zapraszamy do „Le Rond” smakoszy, zarówno jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę w królestwie nieraz dziwnych, ale niezwykle interesujących smaków i zapachów francuskich serów pleśniowych.