Brie de Melun to jeden z dwóch gatunków jednego z najbardziej znanych francuskich serów Brie. Istnieje dwa sery Brie, które posiadają apelację (AOP): Brie de Meaux i Brie de Melun. Brie de Meaux to ser, który najczęściej kojarzony jest z nazwą „Brie”. Natomiast Brie de Melun, to drugi gatunek tego sera, powiedzmy bardziej zaawansowany. Brie de Melun dojrzewa dłużej, niż Brie de Meaux, on jest mniejszy (ok, 1,5 kg), niż Brie de Meaux. Ponadto nie istnieje przemysłowej wersji tego sera, czyli robiony on jest wyłącznie przez spółdzielnie i 1 farmę (obecnie). Brie de Melun z Le Rond – to ser spółdzielczy. Smakowo to ser z wyrazistym zapachem z nutą grzybową. Smak można opisać jak słodkawy i trochę kwaśny. Skórka pokryta jest brązowymi i czerwonymi plamkami.
Brie de Melun to ser miękki (czasem kremowy) wyprodukowany z mleka krowiego niepasteryzowanego.
Składniki: mleko, sól, fermenty, podpuszczka, alergen: mleko, laktoza.
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 45%
Przechowywać w temperaturze: 4º C – 6º C
W pobliżu Nowego Kleparza w Krakowie, przy ulicy Szlak 20, na skrzyżowaniu z ulicą Długą, otwarty został niewielki sklep o nazwie „Le Rond” (franc. „koło”).
Sklep ten specjalizuje się we sprzedaży francuskich serów pleśniowych. Są to sery z wyższej półki, zdecydowana większość – to sery farmerskie, część z nich posiada oznaczenie AOC/AOP (co oznacza, iż są one wyprodukowane zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania poszczególnych gatunków serów). Jednym słowem – oferujemy najlepsze z najlepszych!
W naszym codziennym asortymencie jest co najmniej około 40 różnych gatunków serów, zarówno miękkich i pół-miękkich, jak i pół-twardych. Szczególny akcent kładziemy na sery miękkie, w tym kremowe, bo w naszej ocenie akurat te sery są najbogatsze i najciekawsze pod względem istniejących zapachów i smaków, którymi chcemy się z Państwem podzielić.
Zdecydowana większość serów w „Le Rond” to są sery z mleka krowiego, aczkolwiek mamy też w ofercie pyszne sery z mleka koziego i owczego. Większość z oferowanych przez nas serów wytwarzana jest z mleka niepasteryzowanego, gdyż w naszej ocenie najlepsze sery to sery naturalne. Właściwą jakość i świeżość serów zapewniamy dzięki częstym dostawom małych partii serów bezpośrednio od producentów we Francji.
Zapraszamy do „Le Rond” smakoszy, zarówno jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę w królestwie nieraz dziwnych, ale niezwykle interesujących smaków i zapachów francuskich serów pleśniowych.