Cantal to jeden z najbardziej znanych francuskich serów twardych, pochodzący z miejscowości Cantal, znajdującej się w Owernii. Jest to ser prasowany, wytwarzany z mleka krowiego niepasteryzowanego (może być też z pasteryzowanego). Pierwsze wspomnienia sięgają 1298 roku. Minimalny okres dojrzewania Cantala wynosi 30 dni. Istnieje trzy wersji tego sera Cantal Jeune (młody), dojrzewający 30-60 dni, Cantal Entre-Deux (między dwóch), dojrzewający 90-210 dni oraz Cantal Vieux (stary) dojrzewający co najmniej 240 dni.
Le Rond – Sery francuskie oferuje ser Cantal Vieux, wyprodukowany z niepasteryzowanego krowiego mleka. Jest to słony i pikantny ser.
Składniki: mleko, sól, fermenty, podpuszczka
Alergen: Mleko, Laktoza
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 44%
Przechowywać w temperaturze: 2º C – 6º C
W pobliżu Nowego Kleparza w Krakowie, przy ulicy Szlak 20, na skrzyżowaniu z ulicą Długą, otwarty został niewielki sklep o nazwie „Le Rond” (franc. „koło”).
Sklep ten specjalizuje się we sprzedaży francuskich serów pleśniowych. Są to sery z wyższej półki, zdecydowana większość – to sery farmerskie, część z nich posiada oznaczenie AOC/AOP (co oznacza, iż są one wyprodukowane zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania poszczególnych gatunków serów). Jednym słowem – oferujemy najlepsze z najlepszych!
W naszym codziennym asortymencie jest co najmniej około 40 różnych gatunków serów, zarówno miękkich i pół-miękkich, jak i pół-twardych. Szczególny akcent kładziemy na sery miękkie, w tym kremowe, bo w naszej ocenie akurat te sery są najbogatsze i najciekawsze pod względem istniejących zapachów i smaków, którymi chcemy się z Państwem podzielić.
Zdecydowana większość serów w „Le Rond” to są sery z mleka krowiego, aczkolwiek mamy też w ofercie pyszne sery z mleka koziego i owczego. Większość z oferowanych przez nas serów wytwarzana jest z mleka niepasteryzowanego, gdyż w naszej ocenie najlepsze sery to sery naturalne. Właściwą jakość i świeżość serów zapewniamy dzięki częstym dostawom małych partii serów bezpośrednio od producentów we Francji.
Zapraszamy do „Le Rond” smakoszy, zarówno jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę w królestwie nieraz dziwnych, ale niezwykle interesujących smaków i zapachów francuskich serów pleśniowych.