Tradycyjny miękki ser z mleka krowiego, z mytą skórką produkowany na Północy Francji (w Pas-de-Calais i Pikardii). Ser ma wyrazisty zapach i dość pikantny smak.
Moja wersja to ser farmerski, dojrzewający 70 dni (dla porównania zwykły Maroilles dojrzewa 28 dni), a wytwarzany jest z mleka niepasteryzowanego (istnieją też przemysłowe wersje z mleka pasteryzowanego).
Jako rok powstania tego sera uważany jest rok 960. Maroilles wymyślony został przez mnichów z opactwa Benedyktynów. W Średniowieczu nazywano go Craquegnon.
Nazwa pochodzi od nazwy miejscowości. Maroilles był popularny wśród króli francuskich, a Henryk IV nazywał go "cudem z Maroilles".
Składniki: mleko, sól, fermenty, podpuszczka. Alergen: Mleko, Laktoza.
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 45%.
Przechowywać w temperaturze: 4º C – 6º C
W pobliżu Nowego Kleparza w Krakowie, przy ulicy Szlak 20, na skrzyżowaniu z ulicą Długą, otwarty został niewielki sklep o nazwie „Le Rond” (franc. „koło”).
Sklep ten specjalizuje się we sprzedaży francuskich serów pleśniowych. Są to sery z wyższej półki, zdecydowana większość – to sery farmerskie, część z nich posiada oznaczenie AOC/AOP (co oznacza, iż są one wyprodukowane zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania poszczególnych gatunków serów). Jednym słowem – oferujemy najlepsze z najlepszych!
W naszym codziennym asortymencie jest co najmniej około 40 różnych gatunków serów, zarówno miękkich i pół-miękkich, jak i pół-twardych. Szczególny akcent kładziemy na sery miękkie, w tym kremowe, bo w naszej ocenie akurat te sery są najbogatsze i najciekawsze pod względem istniejących zapachów i smaków, którymi chcemy się z Państwem podzielić.
Zdecydowana większość serów w „Le Rond” to są sery z mleka krowiego, aczkolwiek mamy też w ofercie pyszne sery z mleka koziego i owczego. Większość z oferowanych przez nas serów wytwarzana jest z mleka niepasteryzowanego, gdyż w naszej ocenie najlepsze sery to sery naturalne. Właściwą jakość i świeżość serów zapewniamy dzięki częstym dostawom małych partii serów bezpośrednio od producentów we Francji.
Zapraszamy do „Le Rond” smakoszy, zarówno jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę w królestwie nieraz dziwnych, ale niezwykle interesujących smaków i zapachów francuskich serów pleśniowych.