Sainte-Maure de Touraine to jeden z najbardziej znanych klasycznych kozich serów francuskich. To jeden z pięciu apelacyjnych serów z Doliny Loary.
Mój Sainte-Maure de Touraine to ser farmerski (może być też robiony przez spółdzielnie; są także wersje przemysłowe).
Historia tego sera się czasów inwazji Arabów, którzy przywieźli kozy do tego regionu. Legenda głosi, że arabskie kobiety, które zostały na tych ziemiach po bitwie przy Poitiers w roku 732 (przegranej przez Arabów) nauczyły miejscowy lud produkować ten ser.
Z kolei nazwa Sainte-Maure de Touraine oznacza Święta Czarna z Turenii. Sainte-Maure to była boginia odpowiadająca za urodzaje, w tym m.in. za przetworzenia mleka na ser.
Aktualnie Sainte-Maure de Touraine to też nazwa miasta w departamencie Indre i Loara, w Regionie Centralnym
Składniki: mleko, sól, fermenty, podpuszczka, E153 węgiel roślinny.
Alergen: mleko, laktoza.
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 45%.
Przechowywać w temperaturze: 2º C – 8º C
W pobliżu Nowego Kleparza w Krakowie, przy ulicy Szlak 20, na skrzyżowaniu z ulicą Długą, otwarty został niewielki sklep o nazwie „Le Rond” (franc. „koło”).
Sklep ten specjalizuje się we sprzedaży francuskich serów pleśniowych. Są to sery z wyższej półki, zdecydowana większość – to sery farmerskie, część z nich posiada oznaczenie AOC/AOP (co oznacza, iż są one wyprodukowane zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania poszczególnych gatunków serów). Jednym słowem – oferujemy najlepsze z najlepszych!
W naszym codziennym asortymencie jest co najmniej około 40 różnych gatunków serów, zarówno miękkich i pół-miękkich, jak i pół-twardych. Szczególny akcent kładziemy na sery miękkie, w tym kremowe, bo w naszej ocenie akurat te sery są najbogatsze i najciekawsze pod względem istniejących zapachów i smaków, którymi chcemy się z Państwem podzielić.
Zdecydowana większość serów w „Le Rond” to są sery z mleka krowiego, aczkolwiek mamy też w ofercie pyszne sery z mleka koziego i owczego. Większość z oferowanych przez nas serów wytwarzana jest z mleka niepasteryzowanego, gdyż w naszej ocenie najlepsze sery to sery naturalne. Właściwą jakość i świeżość serów zapewniamy dzięki częstym dostawom małych partii serów bezpośrednio od producentów we Francji.
Zapraszamy do „Le Rond” smakoszy, zarówno jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę w królestwie nieraz dziwnych, ale niezwykle interesujących smaków i zapachów francuskich serów pleśniowych.